FESTIVAL

 

 August2022 
ETKNRLP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
06.08

Pirita kloostri varemed, kell 19

BIRGITTA FESTIVAL 2022: LALLI EHK MERE KESKEL ON MEES maailma esietendus

Veljo Tormis / Rasmus Puur 
Ooper 
LALLI EHK MERE KESKEL ON MEES


Põhineb Eino Leino näidendil „Lalli“, libreto jaoks redigeerinud Sakari Puurunen, Lea Tormis ja Veljo Tormis, eesti keelde tõlkinud Jouko Vanhanen.

Muusikajuht ja dirigent Tõnu Kaljuste 
Lavastaja Veiko Tubin 
Kunstnik Kristjan Suits 
Valguskunstnik Emil Kallas 
Videokunstnik Aljona Movko-Mägi 
Liikumisjuht Ingmar Jõela
Tehniline produtsent Margit Roosaar

Osades:
Koit Soasepp (bass) 
Iris Oja (metsosopran) 
Maria Listra (sopran) 
Mati Turi (tenor) 
Heldur Harry Põlda (tenor)
Raul Mikson (tenor) 
Märt Jakobson (bass) 
Vox Clamantis 
Eesti Filharmoonia Kammerkoor 
Estonian Cello Ensemble
Löökpilliansambel

Veljo Tormis alustas 1989. aastal tööd ooperiga, mis põhineb Eino Leino näidendil „Lalli“. Koostöös Soome ühe oma aja tuntuma lavastaja Sakari Puuruse ning abikaasa Lea Tormisega loodi ooperi libreto. Veljo Tormis jõudis ooperiga vaid alustada kuni töö eri põhjustel katkes. Sama materjali ainetel on Tormis hiljem kirjutanud teosed „Sinikka laul“ sopranile ja segakoorile ning „Piiskop ja pagan“ (kirjutatud ansamblile The King Singers).
Leino näidendil „Lalli“ põhineva kahevaatuselise ooperi keskmes on mees Lalli, kes elab rahus oma naise ja tütrega keset üksildast põlismetsa. Segamatu üksindus ei kesta kaua – külast jõuab Lallini kuuldus Inglismaalt saabunud piiskopist, kes on saabunud kõiki „paganaid“ ristima ja ristiusku vastu võtma. Ka ümbritsev külakogukond keelitab Lallit seda tegema, kuid mees ei nõustu. Temal on oma jumal, Lapi kõrb ja Kaikkivalta. Ta ei mõista, miks ta ei või omaette ja rahus, ristiusuta edasi elada – ei sega nende pere ju kedagi ega vastupidi. Las teised võtavad ristiusu vastu, Lallil on oma usk. Piiskop Henrik seda nii jätta ei saa ning asub ähvardama. Kahe maailmataju ja -vaate vahel kasvab pinge, mis ei jäta puutumata ühtki pereliiget ega küla. Kõik liigub vääramatult punkti, kust edasi ei saa. Ühel tuisusel-tormisel talveõhtul juhtub midagi pöörast, mis lõpetab kõik. Sekkub saatus ja surm.

Ooperi sõlmküsimused puudutavad tugevalt ka praegust aega. Igaühel on oma tõde, mida kasvõi vägisi teistele peale surutakse, selle asemel et lasta igaühel rahus oma tõega olla. Kuidas suuta elada kogukonnas ja austada teiste vabadust ning väärtusi. Kuidas kohaneda muutuva maailmaga.

Ooper on soome keeles. Tõnu Kaljuste ja Nargenfestivali palvel lõpetas Tormise alustatud ooperi helilooja Rasmus Puur.

PILETID